Brouwerij Maenhout lanceert Ferre-bieren als eerbetoon aan Ferdinand Verbiest

Brouwerij Maenhout van het echtpaar Thijs Maenhout en Birgit De Rammelaere uit Pittem lanceert de merknaam Ferre en brengt in die lijn zes verschillende bieren onder.  De nieuwe merknaam is een bewust eerbetoon aan pater Ferdinand Verbiest. Deze Pittemnaar heeft mee zijn stempel op de geschiedenis van de wetenschap en van China helpen drukken.  “Met de lancering van de merknaam Ferre ”, zegt Thijs Maenhout, “willen wij als kleine artisanale brouwerij benadrukken dat wij traditie en innovatie en lokale productie en internationale ambities hand in hand laten gaan.” 

In het rijtje van de grootste Belgen

Op 9 oktober 2023 zal het precies 400 jaar geleden zijn dat Ferdinand Verbiest in Pittem werd geboren. Hoewel er in zijn geboortedorp een bezoekerscentrum naar hem is genoemd, zou hij in België toch nog meer erkenning verdienen. Toen de VRT in 2005 op zoek ging naar de grootste Belg uit de geschiedenis, eindigde hij in de top 100 op de 79ste plaats, net achter Rik Van Looy en net voor Dries Van Nooten. Nochtans kunnen de verdiensten van de jezuïet Ferdinand Verbiest voor de wetenschap nauwelijks worden overschat. Hij bouwde als astronoom en wiskundige aan het keizerlijk hof in China  een observatorium dat er tot vandaag bekend is. Hij bouwde onder meer ook zonnewijzers, waterpompen tegen overstromingen en zelfs het eerste prototype van de auto.  Hij schopte het ook tot adviseur van de Chinese keizer.  Hij was een echte homo universalis,  een soort Elon Musk en Stephen Hawking in één, een Vlaming om trots op te zijn.

Zes ferre-bieren

De lokale brouwerij Maenhout, die eerder al één van haar biertjes naar deze bijzondere Pittemnaar noemde, kiest met de nieuwe merknaam voor zes van haar bieren voor een duidelijk eerbetoon aan Verbiest. “Omdat zijn verwezenlijkingen en de kwaliteiten waarmee hij vier eeuwen geleden uitblonk ook kenmerkend zijn voor onze bieren”, zegt Birgit De Rammelaere. “De  bieren tripel, quadrupel, blond, wit, rosé en IPA, die onder de Ferre-vlag varen  getuigen van persoonlijkheid en durf en zijn even vernieuwend en veelzijdig als Verbiest in zijn tijd.  Zo doet het fruitige mandarijnaroma van de Ferre Tripel onvermijdelijk denken aan het Mandarijn denken, de taal die Verbiest als polyglot onder de knie moest krijgen. De zachte afdronk van de Ferre Blond roept dan weer het beeld op van gezellige generositeit die verwijst naar de Chinese naam van Verbiest, Nan-Huai-Ren, wat zoveel betekent als “de genereuze”. En de krachtige Ferre Quadrupel staat symbool voor de vastberadenheid waarvan Ferdinand Verbiest getuigde door de moed te hebben om de kolossale taak van de missionering van China voor zijn rekening te nemen. 

Kwaliteit, innovatie, klantgerichtheid

Dat brouwerij Maenhout net nu Ferre als merknaam uitspeelt is geen toeval. De brouwerij staat immers al sinds de start in 2009 voor kwaliteit, innovatie en klantgerichtheid. “We leven in onzekere tijden”, legt Thijs Maenhout  uit. “En dan is het niet slecht om houvast te bieden. Om te tonen dat een stoutmoedige West-Vlaming van 400 jaar geleden geen schrik had van het avontuur en van vernieuwingszin en samenwerking.  De Ferre-bieren hebben verrassende en eigenzinnige smaken en zijn gebrouwen na grondig overleg met de klanten. China staat natuurlijk ook voor yin en yang en ook dat willen wij met onze bieren benadrukken: het evenwicht tussen lokaal en artisanaal gebrouwen bier en internationale ambities, het evenwicht tussen traditie en vernieuwing, maar altijd met het oog kwaliteit en klantvriendelijheid.” Met dezelfde vastberadenheid en actieve hoop als Verbiest 400 jaar geleden kijkt brouwerij Maenhout met de Ferre-bieren dan ook de toekomst tegemoet.